Lykke

Limebrooks Midnight Miss (Lykke)
 
Reg.nr. S47637/2008 - født 12.06.2008
 
 
 
Lykke er familiens kjæledegge - skikkelig bortskjemt ;) Hun er ei meget engstelig tispe. Om det har med synet/øyesykdommen hennes å gjøre eller hennes gener er vel vankslig å finne ut av. Dette har selvfølgelig gjort at jeg har valgt å ikke avle på henne. Jeg har jobbet mye med sosialisering av henne. Hun er redd barn, folk med "rare" klær, folk med stokk, uvanlige lyder osv. osv. Men med intens jobbing blir hun stadig bedre :) Hun er den eneste i flokken som har fast plass i senga mi - dette for å "heve" henne. Lykke er den mest følsomme overfor meg, vår sinnsstemning og vet med en gang om vi er syke. Er vi f.eks. tett i brystet, kommer Lykke og legger seg på brystet vårt, varmer oss og stirrer oss engstelig inn i øynene. Vi har også fått bevis for at hun gjerne ofrer seg selv for å beskytte oss - ei utrolig herlig jente! Til tross for mye jobbing, kunne vi ikke vært henne foruten :) Lykkes kurs: Valpekurs, grunnkurs, aktivitetskurs, agilitykurs og spesialsøk modul 1 og modul 2. En stor fordel med henne er at hun elsker å leke, og det kan vi benytte oss av i stressede situasjoner og under trening. Hun er også lett å belønne med godbiter. Og ikke minst - en fartsfylt dame ;)
 
Helse
Lykke ble øyelyst den 28.08.09 og det viser seg desverre at hun har en øyesykdom som heter PHTVL/PHPV grad 2-6. Hun kan derfor ikke brukes i avl, og hun har litt redusert syn. Det er vel kanskje noe av årsaken til at hun trenger litt tid for å bli kjent med og stole på enkelte personer. Men Lykke er ei herlig jente så hun skal bare få ha det godt og være kosejenta vår :-)
PHTVL / PHPV (Persisterende hyperplastisk tunica vaskulosa lentis/
Persisterende hyperplastisk primær vitreus (PHTVL/PHPV))
er en øyensykdom som er synlig fra hunden er valp. Man kan øyelyse valper på 6 uker for å få diagnosen. Sykdommen er ikke progressiv, så har ikke valpen sykdommen, så vil hunden heller ikke utvikle den senere. Hvis valpen er rammet, vil den forbli rammet resten av livet, men sykdommen vil ikke utvikle seg og bli verre. Derrimot vil den holde seg på det stadiet den er, resten av hundens liv.
 
Dette er en arvelig sykdom. Testparringer i Nederland på Dobermann gir holdepunkter for at sykdommen nedarves dominant med ufullstendig penetrans (3). Hunder med små øyeforandringer har muligens bare enkelt arveanlegg for sykdommen, mens hunder med mer utbredte forandringer har anlegget i dobbel dose.
 
Det finnes ikke tilfredsstillende behandling for sykdommen, og bekjempelse må skje ved avlstiltak. Hunder med grad 1 kan brukes i avl hvis de ellers er gode representanter for rasen, men de må pares med hunder uten øyeforandringer. Som en komplikasjon til større forandringer utvikles katarakt (grå stær) som kan opereres.
 
Kurs
Valp, aktivitetskurs, agility, spesialsøk modul 1 og 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakt

Emmy Anita Solberg-Sydow
7633 Frosta
emmy@lykkestien.no